HALIDA KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR

HALIDA KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR

1.      Sırt Hataları

·         Berk Hatası: Dokuma sırasında örgüye girerek hav oluşturacak ipliğin cağdan sarılırken, kılavuzdan geçirilirken, lamelden, gücüden ya da tarak dişi arasından geçerken zorlanması, takılması veya dolaşması sonucu gergin hale gelmesiyle halıda bulunduğu yeri çökük çalıştırmasıdır. Gergin çalışma nedeniyle diğer hav ipliklerinden daha düşük kalacak ve çukur bir görüntü oluşturacaktır. Berk olan halılarda iplik genellikle zemin örgüsü yapar fakat hav yapmaz.
·         Tel Yeri Hatası: Dokuma esnasında örgüye girerek desende çalışması gereken hav ipliklerinden birinin veya birkaçının kopması sonucu halı da ilgili bölgede çalışmamasıdır. Halı yüzeyinde görülmez fakat halı sırtında boy izi yapar.
·         Karıştırma Hatası: Hav ipliği gücüden geçirildikten sonra aynı tarak dişinde başka bir havın gücüsüne takılarak beraber çalışırsa desende çalıştığı sırada fazla olan bu hav telinin belli olması durumu ortaya çıkar. Desende fazladan belli olan bu havın çitide çıkarılması gerekir.
·         Atkı Kaçığı Hatası: Dokuma esnasında jüt kopması olduğu durumda operatörün hangi ayakta jütün kopuğunu bilmeden ve buna göre tezgâhı ayarlamadan çalışması sırasında oluşan hatadır. Bu hata atkılar arasında boşluk şeklinde görülür.
·         Köpürme (Boncuklanma) Hatası: Halının dokuması esnasında cağdan gelen hav ipliklerinin olması gereken gerginlikten daha az gerginlikte sağılması onucu gevşek gelmesi veya halının mega (double ilmek) çalışması esnasında buna uyun örgü kullanılmadığı zaman hav ipliklerinin halı sırtında köpürmeler meydana getirmesidir. Bu durumda cağda ilgili iplerin bulunduğu cağ ağırlıklarının artırılması gerekir.
·         Zemin Kırığı Hatası: Halı zemininde havlar ile jütleri birbirine bağlayan zemin ipliklerinin kırılması sonucu oluşan hatadır. 
·         Atkı Çiftlemesi Hatası: Atkı koptuğu zaman kopmuş olan atkı parçası dokuma operatörü tarafından tezgâh arasından alınmadan tezgâhın çalıştırılması sonucu oluşan hatadır.
·         Yolunma Hatası: Halının dikenli sermin tarafından tırmalanmasıdır.
·         Hav Çiftlemesi Hatası: Hav ipliklerinin birbirine dolanması veya birlenmesidir.
·         Çözgü İpliği Hatası: Berk(dolgu) veya bağlantı ipliklerin örgüye girmemesi, örgüye girmesi gereken tansiyon değerinden daha yüksek veya daha düşük bir tansiyon değerinde girmesinden kaynaklanan hatadır.
·         Dökme Hatası: Dokuma esnasında halı sırtında çalışması gereken tüm hav tellerinden bir kısmının belli aralıklarla çalışmaması sonucu oluşan hatadır. Desende çalışması gereken ipliklerin bariz bir şekilde halı sırtında çalışmamasından meydana gelir. Bir desen hatasından veya jakar kısmından kaynaklanabilir.
·         Yüzme İpliklerinin Halı Sırtında İz Yapması (Gizleme Hatası): Tezgâh üzerinde kullanılmayan renklerin halıların içinde gitmesi gerekirken örgüye girmeyerek halının sırtında gitmesidir.
·         Lekeli Veya Kirli Halılar: Dokuma esnasında veya bekleme esnasında halının kirlenmesidir.
·         Kalın Atkı Gelmesi Hatası: Halı sırtında kullanılan jütün gereğinden fazla kalın olmasıdır.
·         Bombelenme Hatası: tezgâh üzerinde bulunan direzinler sarımlarından veya direzinlere atılan ağırlıklardan meydana gelir. Tezgâh çok sık dokuma yaptığı zaman tefe çok sık vuracağı için halıda bombelenme meydana getirebilir
·         Çapraz Hatası: dokuma esnasında halıların ham ve esnek olmasından dolayı çekim serminlerinde ki eğrilik veya hataların halıları gereğinden fazla çapraz yaparak sakat olmasına neden olmasıdır. Dokuma, berk (dolgu) ve bağlantılardan (gevşeklerden) kaynaklı da olabilir.

2.      Yüz hataları:

·         Abraj Hatası: Abraj ipliğin olması gerekenden daha açık veya daha koyu bir tonda olmasıdır. İki türlüdür:
o   Bölgesel Abraj: Bu hata, tezgâh üzerindeki ipliklerin bitmesi ve tezgâha yeni ipliklerin girilmeye başlanması durumunda ortaya çıkar. Makineye gelen yeni ipliğin rengi eski ipliğin rengiyle aynı fakat farklı zamanda üretildikleri için lot numaralarının farklı olması sonucu ortaya çıkar.
o   Tek Tel Abraj: Farklı lot iplik ile tezgâh üzerindeki ipliğin birbirine karışması sonucu veya lot numarasına bakılmadan tezgâha karışık şekilde girilmesi sonucu oluşan abrajdır.
·         Renk Karışımı Hatası: Dokuma esnasında çalışan ipliğin yerine farklı bir iplik girilerek yapılan dokumadır. Havda belli olur ise çitide bu havın çıkarılması gerekir.
·         Palet Hatası: Planlama sırasında tezgâhtaki renk sırasının yanlış verilmesi sonucu, tezgâh üzerindeki renk sırası ile çizilen desen renk sırasının farklı olmasından dolayı halıda farklı renklerin çalışmasıdır. Tezgah ustasının rengi yanlış yere girmesinden de kaynaklanabilir.
·         Desen Hatası: Halının sahip olması gereken desen özelliklerinden farklı bir desende olmasıdır.
·         Tüy Ayarsızlığı Hatası: Alt halının tüyünü üst halıya ya da üst halının tüyünü alt halıya vermesi durumudur. Alt veya üst halının havı diğerinden kısa olur.
·         Bıçak Yakması Ve Yolması Hatası: Kesme bıçağının istenilenden kısa olması ya da aşınması sonucu halının tüyünü yakması veya halının tüyünün yolunmasına neden olması durumudur. Bu hata ancak halının apre bölümünde birkaç kez tıraşa girmesi sonucu düzeltilebilir. Ancak hem maliyet hem zaman kaybına sebep olacağı gibi halının havı da kısalır.
·         Şark Birlemesi Hatası: Gücü işlemesi sonucu şark kopması olayı gerçekleşebilir. Bu durumda eğer şark tamamen yerinden çıkarak koptuysa sıfırdan atılması gerekir. Sadece yerinden çıktıysa asılıp takılması gerekir. Sadece yerinden çıkma durumu olan şarkın yukarı çıkılıp asılması yerine yine aynı rengin yanındaki başka bir şarka bağlanması sonucu, desende çalışmaması gereken hav ipliğinin çalışmasına sebep olabilir.
·         Fikse Veya Büküm Hatası: İplik işletmelerinde ipliklere büküm veya ısının fazla ya da az verilmesinden oluşan hatadır. Bu iplik halının boy yönünde iz meydana getirir.
·         Gücü İşlemesi Hatası: Genelde berk gelen ipliğin gerginliğinin fazla olmasından ya da gücüden geçeceği sırada düğümün büyük atılmasından veya dolaşmasından dolayı gücüyü zorlayıp öne çıkması sonucu rapierin gücüye vurarak zemin ve hav tellerini yolması şeklinde ortaya çıkan hatadır.

·         Berk Hatası: Dokuma sırasında örgüye girerek hav oluşturacak ipliğin cağdan sarılırken, kılavuzdan geçirilirken, lamelden, gücüden ya da tarak dişi arasından geçerken zorlanması, takılması veya dolaşması sonucu gergin hale gelmesiyle halıda bulunduğu yeri çökük çalıştırmasıdır. Hav yüzeyinden görülürse yüzeyde berk hatası olur. 

Paylas:

Abone Ol Yayınları Kaçırma!


0 yorum:

Yorum Gönder